Hakkında

Merhaba,

İç hastalıkları uzmanı olarak, günümün büyük bir bölümü yaş aldıkça daha sık görülen hastalıklara tedavi planlamakla, küçük bir bölümü sağlık yaşam süresini uzatmak ve hastalıklardan uzak kalmak isteyenlere yol göstermekle geçiyor.

Yaşlanma birçok hastalık için en önemli risk faktörü olduğuna göre yaşlanmayı tersine çevirirsek birçok hastalığın ortaya çıkışını da engellemiş oluruz.

İlk kez 2013 yılında Cell dergisinde Hallmarks of Aging (yaşlanmanın temel belirtileri) yayınlandıktan sonra yaşlanmanın kök nedenlerine yönelik araştırmalar hız kazandı.

Günümüzde geldiğimiz noktada yaşlanmanın yavaşlatılması ve hatta tersine çevrilmesini konuşuyoruz.

Bunun için egzersiz, beslenme, uyku stres yönetimi gibi başlıkların ötesinde biyolojik hackleme, antienflamatuarlar, antioksidanlar, senolitikler, senomorfikler, NAD+ artırıcılar, MTOR inhibitörleri, sirtuin aktivatörleri, kök hücre tedavileri, gen tedavileri, epigetik reprogramlama gibi birçok tedaviyi konuşuyoruz.

Yaptığımız yaşam tarzı değişiklikleri ve geroprotektörlerin etkisini değerlendirmek için en ideal yöntem ile biyolojik yaşı ölçmemiz gerekir.

Nobel ödülü alan Steve Horvath’ın epigenetik saati ile birlikte biyolojik yaş ölçümünde gözler epigenetik saatlere döndü.

Birinci nesil olarak kabul edilen Horvath Saatininden sonra biyolojik yaşı ve sonuçlarını daha iyi öngören 2. ve 3. nesil epigenetik saatler oluşturuldu.

Epigenetik saatler, yaşam tarzı, çevresel faktörler ve hatta stres gibi dış etkenlerin, bedenimiz üzerindeki etkisini anlamamıza yardımcı olur.

Bu testler, DNA’mızın üzerindeki kimyasal değişiklikleri (CpG bölgelerindeki metilasyon) haritalandırıp, eldeki veritabanı ölçeklerini kullanarak biyolojik yaşı ve biyolojik yaşlanma hızını belirlerler.

Kronik hastalıkların önlenmesi ve yaşam kalitesinin artırılması için kişiye özel sağlık stratejileri geliştirebilmek için biyolojik yaşı takip etmek çok önemli.

Sağlıklı ve uzun yaşama tutkusu içindeyseniz yaşlanma süreçlerini daha iyi yönetmek için biyolojik yaşınızı takip etmeniz gerekir.

Amacım, herkesin daha sağlıklı, daha mutlu ve daha uzun bir yaşam sürmesine katkıda bulunmaktır.

Görüşene kadar sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

Dr. Halil ERTÜRK